Menu Sluiten

Veelgestelde huurvragen

Heb je een vraag over je huurtoeslag, het voorschot van de kosten of de verzekeringen die je af moet sluiten? Hieronder hebben we een overzicht gemaakt van de veelgestelde huurvragen.

Huurtoeslag

Kom ik in aanmerking voor huurtoeslag?

Verhuis je naar een huurwoning? Dan is de kans aanwezig dat je ook recht hebt op huurtoeslag. Sinds 1 januari 2020 is de maximum inkomensgrens voor huurtoeslag komen te vervallen. Hoe hoog je inkomen mag zijn, hangt van je huur, leeftijd en de samenstelling van je huishouden af. Daarnaast moet je in ieder geval aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Minimumleeftijd van 18 jaar (maximum rekenhuur €452,20 tot 23 jaar);
  • Minimumleeftijd van 23 jaar (maximum rekenhuur €808,06);
  • Je huurt een zelfstandige woonruimte;
  • Je staat ingeschreven op het woonadres;
  • Je kale huurprijs is niet hoger dan €808,06;
  • Je eigen vermogen mag niet te hoog zijn (€33.748 bij alleenstaand, €67.496 met partner).

Of je recht hebt op huurtoeslag verschilt per huishouden. Controleer waarvoor je in aanmerking komt met de proefberekening van de Belastingdienst. Weet je direct waar je aan toe bent.

Onzelfstandig of zelfstandige woonruimte;

Wat is het verschil tussen een zelfstandige en een onzelfstandige woonruimte?

Bij Solide Verhuur hebben we zowel zelfstandige als onzelfstandige woonruimtes in ons aanbod. Een zelfstandige woonruimte is een woonruimte met een eigen toegang, keuken en toilet. Heeft de woonruimte geen eigen voordeur en deel je de keuken of het toilet met huisgenoten? Dan spreken we van een onzelfstandige woonruimte.

Het voordeel van een zelfstandige woonruimte is dat je in aanmerking kan komen voor huurtoeslag. Let op: dat geldt niet voor alle zelfstandige woonruimtes. Daarnaast moet je als huurder zelf aan bepaalde voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen. Daarom raden we je aan om je goed in te lezen, voordat je op een woning reageert. Zo voorkom je teleurstellingen.

Waarom een voorschot op de servicekosten?

Het voorschot servicekosten bestaat soms uit meerdere componenten en verschilt per pand. Denk bijvoorbeeld aan kosten voor rioolservice, kosten voor een huismeester of voor schoonmaak van gemeenschappelijke ruimten. In je huurcontract staat hoe deze servicekosten zijn opgebouwd. Ieder jaar ontvang je van ons een afrekening servicekosten. Daarin staat of je moet bijbetalen of geld terugkrijgt, gebaseerd op de gemaakte kosten van het afgelopen jaar.

Let op: zijn de kosten hoger geweest dan vooraf ingeschat en moet je aan het eind van het jaar bijbetalen? Dan kan het zijn dat het voorschot – en daarmee je totale huurprijs – voor het daaropvolgende jaar ook hoger is. Een voorschot wordt namelijk berekend aan de hand van het verbruik van het voorgaande jaar.

Waarom een voorschot op de energiekosten?

Gas, water en licht zijn cruciale onderdelen van een huishouden, de zogeheten energiekosten. Hoe hoog de energiekosten zijn, hangt af van het verbruik. We kunnen van te voren natuurlijk niet goed inschatten hoeveel jij verbruikt. Daarom betaal je een voorschot. Aan het eind van het jaar bekijken we hoeveel gas, water en licht je daadwerkelijk hebt verbruikt. Is dat meer dan we vantevoren hadden ingeschat? Dan moet je het resterende bedrag bijbetalen. Heb je minder verbruikt? Dan krijg je geld terug.

Let op: blijkt het verbruik hoger te zijn geweest en moet je aan het eind van het jaar bijbetalen? Dan kan het zijn dat het voorschot – en daarmee je totale huurprijs – voor het daaropvolgende jaar ook hoger is. Een voorschot wordt namelijk berekend aan de hand van het verbruik van het voorgaande jaar.

Hoe verloopt de oplevering van de woonruimte?

Eindelijk is het zover: je krijgt de sleutel van je nieuwe woning! Samen met de verhuurmakelaar van Solide Verhuur doorloop je de woning. Indien nodig nemen we de meterstanden op en checken we nogmaals de woning. Als alles akkoord is, dragen we de sleutel aan jou over en heten we je van harte welkom als nieuwe huurder.

Moet ik me inschrijven bij de gemeente?

Ja, dat moet. Geef bij een verhuizing je nieuwe adres door aan de gemeente waar je gaat wonen. Dit doe je minimaal vier weken vóór tot vijf dagen na de verhuizing. De datum die je aangeeft als verhuisdatum geldt als datum van verhuizing. Als je dit later dan vijf dagen na de verhuizing doorgeeft, kan je een boete krijgen van maximaal €325,-. Dat is weggegooid geld, dus wees op tijd! Je nieuwe gemeente schrijft je automatisch uit bij de oude gemeente.

Bij het doorgeven van de verhuizing aan je nieuwe gemeente heb je de volgende documenten nodig:

  • Geldig legitimatiebewijs (Nederlandse identiteitskaart, paspoort, rijbewijs of vreemdelingendocument)
  • Woonbewijs (bij Solide Verhuur is dit je huurcontract)

Doorgeven doe je rechtstreeks bij het gemeenteloket of online via MijnOverheid.

Welke verzekeringen moet ik afsluiten?

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Dit kan door eigen toedoen komen, maar ook door die van een ander. We willen graag dat je je veilig voelt en goed bent voorbereid op eventuele toekomstige ongemakken. Als je bij Solide Verhuur een woning wilt huren, ben je verplicht de volgende verzekeringen af te sluiten:

  • Aansprakelijkheidsverzekering (AVP-verzekering)
  • Inboedelverzekering

Met een AVP-verzekering ben je verzekerd voor schade die je bij iemand anders aanricht. Dit kan zowel materiële als letselschade zijn. Let hierbij op dat er twee soorten zijn: voor alleenstaanden en voor een gezin. Daarnaast kan de dekking per verzekeraar verschillen.

Met een inboedelverzekering bescherm je jezelf tegen schade op je inboedel. Onder de inboedel vallen alle spullen in huis en tuin die verhuisbaar zijn, zonder dat deze ‘aard- en nagelvast zitten’. Bij eventuele brand- of waterschade aan huis en/of tuin beroep je je daarop. De inboedelverzekering verschilt inhoudelijk qua dekking per verzekeraar.